^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

HYDRA A LORRI

Jana Tichá - 21. 9. 2014 | přístupy: | vytisknout článek

Kosmická sonda New Horizons prostřednictvím Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) ulovila první snímky Hydry - maličkého měsíčku, nejvnějšnějšího z dosud známých satelitů Pluta.

New Horizons získal 48 10-ti sekundových expozic Pluta 18. července a další sérii 20. července 2014. Snímky byly zprocesovány systémem určeným pro hledání dosud neznámých měsíčků Pluta a dalšího okolního materiálu, potenciálně nebezpečného pro sondu, až se v květnu a červnu 2015 přiblíží k Plutu. Snímky analyzovali dva členové vědeckého týmu New Horizon - John Spencer ze Southwest Research Institute a Hal Weaver z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory. Ke svému údivu na nich zaznamenali Hydru - slabý měsíček, u něhož se neočekávalo, že bude detekovatelný dříve než v lednu 2015.

Pluto se na snímcích jeví jako jasná přeexponovaná skvrna uprostřed. Tmavý proužek vpravo od ní je způsoben záměrným přeexponováním. Snímky ze dvou dnů vypadají téměř stejné. Jediným rozdílem mezi nimi je právě měsíček Hydra, který za dva dny mírně změnil svou polohu. Najdete jej těsně nad Plutem jako překrývající se pár tmavé a světlé skvrny. Ve spodní řadě snímků je jeho poloha vyznačena červeným a zeleným křížkem. V pravém sloupci mají tytéž snímky uměle odstraněné hvězdné pozadí. Hydru tak uvidíte lépe - jako překrývající se pár tmavé a světlé skvrnky.

"Vzrušující bonus" řekl vědecký šéf mise Alan Stern ze Southwest Research Institute k první detekci Hydry prostřednictvím přístrojů sondy New Horizons. Není divu že má takovou radost. Jeho tým otestoval jak perfektně fungující kameru, tak celý proces zpracování snímků pro hledání dosud neznámých a ještě menších měsíčků, který chce uplatnit na snímcích pořízených z mnohem větší blízkosti v roce 2015.

Po dlouholetých kleťských zkušenostech s hledáním a měřením skoro neviditelných teček asteroidů a komet ve škále odstínů CCD šedi musím(e) říci: "To je fakt bravurně vyňouňané. Excellent!!!"

BTW, Nix, další malinký měsíček se nachází tak blízko Pluta, že jej v záři mateřského tělesa nelze nyní rozlišit.

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv