^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Bennu připravil velké překvapení

Miloš Tichý - 27. 3. 2019 | přístupy: | vytisknout článek

Sonda OSIRIS-REx (celým názvem Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) ) začala kolem hlavního cíle své cesty, planetky (101955) Bennu kroužit 31. prosince 2018. Planetka může obsahovat materiál ze samého prvopočátku sluneční soustavy. Měla by i odebrat vzorky asteroidu a ty dopravit v roce 2023 na Zemi.

Na snímcích pořízených v lednu 2019 došlo k velkému překvapení – nad povrchem asteroidu se objevily částečky, které vylétaly z povrchu tělesa. Toto doposud nebylo nikde pozorováno a je to velice překvapivé ujištění (možná se bude muset přepisovat vznik některých meteorických rojů, pozn. autora). Krátce po tomto objevu 6. ledna 2019 se zvýšila frekvence pozorování tohoto jevu, a během následujících dvou měsíců byly detekovány další vyletující částice. Z mateřského tělesa bylo vypuzeno za tu dobu více částic, některé se dostaly přímo do volného prostoru a některé po oběhu mateřského tělesa na něm zase „přistály“. Tyto patřily k prioritně sledovaným.

Vyletující částice byly spatřeny při obletech ve výšce pouhých 1,6 kilometru nad povrchem planetky. Vše se posuzovalo i s ohledem na bezpečnost, spíše by se dalo říci nebezpečnost, těchto částic. Vědecký tým OSIRIS-REx nakonec usoudil, že pro sondu nejsou nebezpečné. Ale i tak nepřestává v analýze těchto částic a zkoumání jejich možného důvodu vzniku.

Asteroid Bennu vyvrhuje ze svého povrchu částice. Snímek byl vytvořen kombinací dvou snímků za použití vyspělých technik zpracování obrazu.

(Snímek: NASA / Goddard / University of Arizona / Lockheed Martin)

 

Kromě tohoto zjištění má asteroid Bennu i mnohem “drsnější“ terén, než se očekávalo. Na povrchu je mnohem vyšší hustota balvanů než byl předpoklad, a tudíž bude potřeba upravit i plány mise ohledně odběru vzorků povrchu asteroidu. Původní plán počítal s „volným“ místem o poloměru alespoň 25 metrů. Ale to se na planetce nalézt nepodařilo. A tak se začalo s identifikací menších míst, vhodných pro tuto operaci.  Bude též potřeba na tuto operaci přesnější navigace.

Původní odhad vlastnosti povrchu asteroidu Bennu, čili že je poměrně hladký, byl odvozen z pozemských pozorování tepelné setrvačnosti povrchu asteroidu a z radarových snímků. Ukázalo se, že očekávání byla mylná.

Snímek jižní polokoule asteroidu (105955) Bennu ukazuje opravdu velké množství balvanů na povrchu. Snímek byl pořízen 7. března 2019 ze vzdálenosti 5 kilometrů. Pro představu – velký, světle zbarvený balvan těsně pod středem obrazu je široký asi 7,4 metru.

(Snímek: NASA / Goddard / University of Arizona / Lockheed Martin)

 

Uvidíme, jaká další překvapení nám mise OSIRIS-REX a planetka Bennu ještě připraví….

Zdroj: NASA / Goddard / University of Arizona / Lockheed Martin

 

 

POČET NÁVŠTĚV

1 887 586 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv